IGJ wil permanent beroepsverbod voor Brunssumse huisarts Van P.

3 maanden geleden gepubliceerd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) pleit voor een permanent beroepsverbod voor de Brunssumse huisarts Van P. De arts werd eerder op non-actief gesteld vanwege grensoverschrijdend (seksueel) gedrag tegenover meerdere patiënten.

Grensoverschrijdend gedrag en tuchtzaak

Een recente kus van een patiënt leidde tot een nieuwe tuchtzaak, die afgelopen woensdag diende. Tegen de huisarts lopen al jaren diverse procedures, zowel strafrechtelijk als tuchtrechtelijk. In totaal hebben zeven slachtoffers melding gemaakt van grensoverschrijdend gedrag.

Eerdere veroordeling

In 2022 werd Van P. veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van vijf jaar. Dit wegens verkrachting en ontucht met drie van zijn patiënten. Ondanks deze veroordeling bleef de arts aan het werk in afwachting van het hoger beroep.

Nieuwe melding leidt tot tijdelijk beroepsverbod

Een nieuwe melding in de zomer van vorig jaar, waarbij een patiënt ongepast werd aangeraakt en gekust, leidde tot het direct opleggen van een tijdelijk beroepsverbod door de inspectie.

Uitspraak en hoger beroep

Op 24 april zal het regionale tuchtcollege uitspraak doen in deze zaak. Daarnaast behandelt het gerechtshof in Den Bosch volgende week het hoger beroep in de twee strafzaken van verkrachtingen van in totaal vier patiënten.